Vi bruger cookies!

dagbladet-holstebro-struer.dk bruger cookies til at give dig en god oplevelse og til at indsamle statistik, der kan være med til at forbedre brugeroplevelsen. Hvis du klikker på et link på www.dagbladet-holstebro-struer.dk, accepterer du samtidig vores cookiepolitik. Læs mere


Køkkenfirmaer står på spring for at åbne butik

Køkkenfirmaerne har svært ved at finde franchisetagere, og det er en stopklods for udviklingen i blandt ?andet Nyholm Centret i Holstebro. Difko Erhverv forsøger nu at sætte lidt skub i udlejningshjulene ved at ?øge skiltningen, fortæller erhvervsmægler Birte Højbjerg Lauridsen (billedet). Foto: Morten Stricker
Foto: Morten Stricker

Køkkenfirmaer står på spring for at åbne butik

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Det er et kæmpe paradoks. Der er kommet godt gang i køkken-branchen igen, og flere firmaer vil gerne have en fod indenfor i køkkenbyen Holstebro, men det sker bare ikke.

Holstebro er en køkkenby. Der bor mange mennesker, og der er et stort opland, så her skal man gerne være, hvis man er en landsdækkende kæde, siger branchefolk.

Samtidig er det et område indenfor dansk detailhandel, der er præget af optimisme, og som sidste år gik frem med ti til 20 procent. Det får køkkenfolk til at tale om et behov for flere køkkenbutikker herhjemme.

Alligevel er det op ad bakke at skaffe nye lejere til Nyholm Centret i Holstebro, der traditionelt har haft en høj koncentration af køkkenbutikker.

»Vi oplever, at køkkenbranchen, som ellers var klar til at vækste, har trukket følehornene til sig igen. Vi har således igennem længere tid været i dialog med en del forskellige køkkenfirmaer, som har interesse i at etablere sig i området, men de mangler franchisetagere til at stå i spidsen for butikken,« siger Birte Højbjerg Lauridsen, der er områdechef og erhvervsmægler hos Difko Erhvervs A/S, der har forestået erhvervsudlejningen i Nyholm Centret i en årrække.

Detailhandel i bad standing

Palle Kjær, der har eget konsulentfirma og hjælper køkkenfirmaer med at finde og uddanne franchisetagere og senest har søgt efter en person til at stå i spidsen for en Schmidt Nordic-butik i Holstebro, peger på forsigtige banker som hovedproblemet.

»Min oplevelse er, at detailhandelen er lidt i bad standing. Bankerne stiller krav om enorm høj sikkerhed, hvis man er ny og gerne vil åbne sin egen butik, efter man i flere år har arbejdet som butikschef og sparet penge op. Tidligere var det nok, at man havde skrabt 200.000 kroner sammen. I dag er kravet snarere 500.000 kroner,« siger Palle Kjær og understreger, at han udtaler sig på vegne af sin egen konsulentforretning.

Palle Kjær giver et nyligt eksempel - en ifølge ham egnet kandidat, som fik nej fra seks forskellige banker. Den pågældende franchisetager skulle stille med en finansiering på 1,1 millioner kroner. Køkkenfirmaet kom med de 450.000 kroner, franchisetageren havde selv 350.000 kroner, og de sidste 150.000 kroner skulle han ud at finde.

»Det er ærgerligt, at de danske banker siger nej til så mange. Det er ofte så lidt, der mangler, og der er så mange muligheder og så meget potentiale. Så nu overvejer flere af de firmaer, jeg samarbejder med, at gå til banker i udlandet for at skaffe kapital,« siger Palle Kjær.

Lettere i Sverige

Også Morten Skjødt, der repræsenterer det tyske køkken, Rotpunkt i Skandinavien, peger på finansieringen som akilleshælen.

»Der er ingen tvivl om, at bankerne bliver drevet på en måde, så det er vanskeligere at starte op for sig selv end tidligere. Det, den oftest står og falder med, er at skaffe kapital og samtidig at opretholde en løn til sig selv i de første seks måneder,« siger Morten Skjødt.

Han gør forretninger i hele Norden og oplever, at det er nemmere at komme i gang med at drive en køkkenbutik i Sverige.

Her yder staten økonomisk støtte i form af Starta Eget-bidrag, som er et tilskud til lønnen til selvstændige. Ligesom man kan søge Almi Invest fonden om risikovillig kapital.

»Det er muligt i Danmark, men det er absolut enklere i Sverige,« konstaterer Morten Skjødt fra Rotpunkt.