Vi bruger cookies!

dagbladet-holstebro-struer.dk bruger cookies til at give dig en god oplevelse og til at indsamle statistik, der kan være med til at forbedre brugeroplevelsen. Hvis du klikker på et link på www.dagbladet-holstebro-struer.dk, accepterer du samtidig vores cookiepolitik. Læs mere


Det kræver sin mand at lave herregod mad

45-årige Palle Lauritsen, der her har gang i piskeriset, er til daglig maskinbygger, og han har været med på holdet i tre år. » Jeg har lært at bruge råvarerne på en anden måde og at anrette maden,« siger Palle, der ofte er kokken i køkkenet derhjemme, når der er gæster. Foto: Johan Gadegaard
Foto: Johan Gadegaard

Det kræver sin mand at lave herregod mad

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Tre hold er nu fyldt op med 56 mænd med forklæder på, der i køkkenet på Skave Skole vil lære mere om kogekunsten.

»Dav og godt nytår.«

På med forklædet og så er der lige tid til at få åbnet en dåseøl og få en slurk eller to og en hyggesnak, inden kokken går i gang med at fortælle om aftenens menu.

Saltimbocca og stegt polenta med svamperagout og basilikum står den på denne første tirsdag i det nye år - som et svar på al den tunge julemad.

»Kan vi risikere at tabe os ved det her?« lyder en spøgefuld bemærkning fra en af de 20 mænd i alderen fra 32 til 67 år, der denne aften er mødt op i skolekøkkenet på Skave Skole - klar til at lave endnu en gang mad på madlavningsholdet, der er ved en principbeslutning er forbeholdt mænd.

Ikke mere pulversovs

»Jeg elsker at lave mad, men hader at vaske op. Det er skide-hyggeligt at mødes med de andre og lave mad, for vi kender hinanden godt,« fortæller 46-årige Bo Jensen fra Skave, der til daglig er brugsuddeler i Højslev ved Skive.

Bo har været med på madlavningsholdet siden starten i 2008, og det, han lærer på holdet, går han ofte hjem og laver til gæsterne i hjemmet i Rosenparken.

»Jeg bruger aldrig mere Knorrs bearnaisesauce. For det er da så nemt selv at lave det,« siger Bo, mens han med et glimt i øjet forklarer, at det bare er tre bægre med pasteuriserede æg, der lige skal piskes sammen med en pakke smør.

»Det passer lige til to personer,« smiler han.

Der er stor interesse blandt mændene i Skave- og Hogager-området for at tage forklædet på og gå i køkkenet for at lære mere om kogekunsten. Det kan 54-årige Torben Laustsen konstatere. Det var ham, der for otte år siden sammen med lærer Gottfred Møller tog initiativet til at undervise områdets mænd i at lave mad.

Mandehørm og hygge

»Der er en anden jargon i køkkenet, når det udelukkende er mænd, der deltager,« siger Torben og fortæller, at mandehørmen og hyggen er en stor del af idéen bag holdene.

Det første år var 20 mænd med på mad-holdet. Tre år senere blev konceptet udvidet, da andre mænd med mindre køkkenerfaring forhørte sig om muligheden for oprette et hold med knap så avancerede opskrifter.

Og nu har områdets yngre mænd efterspurgt et hold for dem. 15 mænd mellem 25 og 40 år har meldt sig og fyldt holdet op. De yngre kokke fik deres debut i skolekøkkenet i mandags.

»De unge mænd vil gerne lære at lave sovs,« siger Torben og fortæller, at det nye hold undervises tre gange fra januar til marts. Derefter evalueres forløbet for at finde ud af, om der er stemning for at fortsætte.

Samlet set er der nu tre hold i gang med i alt 56 deltagere.

»Det er da helt godt gået i et lokalsamfund som Skave og Hogager,« siger Torben Laustsen, der tilføjer, at der også er enkelte deltagere fra Sevel og Borbjerg.

Til daglig arbejder Torben som leder i EnergiMidt i Silkeborg.

»Jeg kan bare godt lide at lave mad,« siger Torben, der sammen med sin kone Inger, der er hjemmesygeplejerske, siden 1991 har boet på en ejendom mellem Skave og Borbjerg.

Skal helst ligne en million

Underviseren i skolekøkkenet denne aften er 57-årige Finn Meldal, der er uddannet kok og tjener. Sammen med sin kone, Britta Vestergård, har han senest drevet Hotel Du Nord i Løgstør, men den forpagtning satte sygdom en stopper for.

Siden er parret flyttet ind på en landejendom ved Feldborg. Kokken hoppede med på vognen, da Torben ringede for at høre, om han ville hjælpe med at undervise mændene i Skave.

Finn underviser også et hold i Feldborg, og han nyder at møde nye mennesker og give dem inspiration i køkkenet.

»Det behøver ikke at være dyrt, men det må gerne ligne en million,« lyder kokkens filosofi.

Den store eksamen

Som afslutning på hver kursusaften dækkes der et langt bord ned gennem skolekøkkenet, hvor resultatet af aftenens anstrengelser serveres - og fortæres med et godt glas vin til.

»Og der er ikke noget med at sætte gryder på bordet,« siger Torben Laustsen, der understreger, at holdene gør meget ud af både tilberedningen, serveringen og præsentationen.

Den helt store eksamen udsætte de mandlige kokke for, når de som afslutning på sæsonen inviterer koner og kærester på en festmenu - med tilhørende vine naturligvis.